Czekolada to jeden z najpopularniejszych na świecie przysmaków. Uwielbiają ją zarówno dzieci jak i dorośli. Poprawia nastrój i pomaga zwalczyć chandrę, ma również korzystne właściwości zdrowotne.
W Polsce Dzień Czekolady obchodzony jest 12 kwietnia. Skąd ta data – nie jest znana geneza obchodów tego święta. W kalendarzu znajdujemy także Światowy Dzień Czekolady, który wypada 7 lipca.
Ta data obchodów nie jest przypadkowa – uważa się, że
7 lipca 1550 r. to dzień, w którym czekolada przybyła po raz pierwszy do Europy. Przed tym dniem kakao było całkowicie nieznane Europejczykom.
Oba te święta stają się okazją do przybliżenia społeczeństwu problematyki czekolady jako fenomenu kulinarnego, przemysłowego i kulturowego.
Mało kto wie jednak skąd się wzięła czekolada. Okazuje się, że jej początki sięgają czasów starożytności. Odnaleziono ją około 4000 lat temu w Meksyku, gdzie odkryto krzewy kakaowca, z których produkuje się czekoladę. Dopiero w pierwszej połowie XVI wieku pojawiła się w Europie. Najpierw trafiła do Hiszpanii, później za sprawą króla Ludwika XIII czekolada stała się znana we Francji, a następnie pojawiła się w Wielkiej Brytanii.
Upowszechnienie się czekolady przyniosła rewolucja przemysłowa. W 1828 r. wynaleziono maszynę do odtłuszczania ziaren kakaowca, masło kakaowe oddzielano od proszku. Dzięki temu procesowi można było ukształtować pierwszą tabliczkę czekolady. A w 1851 r. powstała najbardziej znana nasza rodzima marka czekoladowa E. Wedel.
Czekolada składa się z ziaren kakaowca, cukru oraz tłuszczu kakaowego. Obecnie ze względu na szeroki wybór zawiera dodatkowe składniki. Choć jest bardzo kalorycznym przysmakiem to ma także wiele korzyści zdrowotnych. Zawiera witaminy z grupy A, B i E, błonnik, kwasy omega-6, miedź, żelazo, magnez, potas, cynk, niacynę, antyoksydanty, węglowodany, białko, mangan, flawonoidy, teobrominy.
Czekolada jest dobra na wszystko. Już w XVI w. konkwistador Hernán Cortés zachwalał jej dobroczynny wpływ: „(…) napój wzmacniający odporność
i zwalczający zmęczenie. Filiżanka tego cennego płynu sprawia, że można maszerować przez cały dzień bez jedzenia”.
Poniższa wystawa wirtualna oraz dołączona do niej bibliografia zawiera prezentację autorskiego wyboru literatury (książki, artykuły z czasopism) zgromadzonej w Naszej Bibliotece, a dotyczącej uprawy kakao oraz czekolady w aspekcie historycznym, przemysłowym, kulinarnym, zdrowotnym i kulturowym.
Celem tej wystawy oraz bibliografii jest pogłębienie wiedzy o tym najpopularniejszym na świecie słodkim przysmaku.
BibliografiaIwona Jaroszek
Dział Informacji Naukowej