Cukrzyca jest pierwszą niezakaźną chorobą, która została uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku.
Rozwojowi cukrzycy sprzyja siedzący tryb życia i niewłaściwe odżywianie, zwłaszcza spożywanie cukru. Przed cukrem trudno uciec. Jest w ukrytej formie niemal w każdym produkcie żywnościowym. Obecnie zjadamy dziesięciokrotnie więcej cukru niż dwa pokolenia wstecz.
Śmieciowym jedzeniem szczególnie atakowana jest młodzież i dzieci.
Pandemia COVID-19 jeszcze pogłębiła problem otyłości i cukrzycy. Polacy przytyli średnio w trakcie jej trwania około 6 kilogramów.
Poniższa wystawa wirtualna zawiera prezentację autorskiego wyboru literatury zgromadzonej w Naszej Bibliotece, dotyczącej przyczyn powstawania, codziennego życia, leczenia i profilaktyki cukrzycy.
Iwona Jaroszek
Dział Informacji Naukowej