Oczekując z nadzieją definitywnego ustania epidemii i rychłego spotkania się w naszej Bibliotece, od 8 do 15 maja 2020 roku świętujemy - Tydzień Bibliotek 2020 - jeszcze niestety odizolowani, ale proponujemy Państwu smakowitą podróż wirtualną pt.:
Przez żołądek dociera się nie tylko do serc, ale także do wiedzy o ludziach, krajach, geografii, historii i literaturze - o szeroko pojmowanej kulturze polskiej i światowej poprzez pryzmat stołu i jedzenia, czyli kultury kulinarnej.
Prezentowane książki - to stare i nowe opowieści, napisane różnym językiem, w różnym stylu i formie, jak i z różnorodnym podejściem do zagadnień. Oczywiście znajdziemy w nich również przepisy, receptury i rady kulinarne. W sposób mądry, czasem humorystyczny, ale na pewno smaczny przeniosą nas w wielowymiarową w czasie
i przestrzeni podróż, uczestnicząc w zmysłowej uczcie intelektualnej.
Bogusława Karbowska
Dział Informacji Naukowej